Soluția extrem de simplă prin care turbinele eoliene pot să nu mai fie letale păsărilor
Un lucru într-atât de simplu ca vopseaua neagră ar putea fi cheia reducerii numărului de păsări care sunt ucise în fiecare an de turbinele eoliene.
Potrivit unui studiu realizat la o fermă eoliană din arhipelagul norvegian Smøla, schimbarea culorii unei singure lame pe o turbină din alb în negru a avut ca rezultat o scădere cu 70% a numărului de decese ale păsărilor.
Atât timp cât turbinele sunt plasate în locuri potrivite, energia eoliană este mai ieftină decât arderea combustibililor fosili. Iar majoritatea oamenilor ar prefera să trăiască lângă o fermă eoliană, decât lângă orice alt tip de centrală electrică.
Cu toate acestea, nu toată lumea este un fan al turbinelor eoliene, din cauza impactului lor asupra populațiilor locale de faună zburătoare precum păsările și liliecii. Până și președintele Donald Trump a numit turbinele eoliene „cimitire de păsări”.
Estimările din datele furnizate de Serviciul pentru pești și specii sălbatice din SUA au calculat că aproximativ 300.000 de păsări au fost ucise de turbinele eoliene în 2015. Decesele păsărilor din cauza turbinelor se reduc pe măsură ce industria se deplasează către lame mai mari care se deplasează mai lent.
Și atunci decesele cauzate de energia eoliană pot fi supraestimate? Poate, dar ele totuși se produc.
Studiile anterioare de laborator au sugerat că păsările ar putea să nu fie foarte bune la vederea obstrucțiilor în timp ce zboară. Adăugarea de culori vizibile lamelelor poate crește șansele păsărilor de a observa un ventilator care se rotește rapid, conform arstechnica.com.
La ferma eoliană Smøla, se verifică periodic patru turbine eoliene – fiecare 70 m înălțime cu trei lame de 40 m. Au fost găsite șase carcase de vultur cu coadă albă între 2006 și 2013. În total, zeci de păsări au fost găsite în perioada respectivă.
Din această cauză, din 2013, fiecare dintre cele patru turbine din grupul de testare avea o lamă vopsită în negru. În cei trei ani care au urmat, rata de scădere a deceselor înregistrate anual a ajuns la 71.9 %.
Cu toate acestea, tehnica nu este perfectă.
O analiză mai atentă a datelor, a arătat o oarecare variație a deceselor păsărilor, în funcție de sezon. În timp ce primăvara și toamna s-au înregistrat mai puține decese, vara, numărul deceselor păsărilor a crescut din cauza turbinelor vopsite.
Autorii observă că numărul mic de turbine din studiu și durata relativ scurtă a acestuia nu pot oferi rezultate concrete. Ei încurajează dezvoltarea altor studii de replicare pe termen mai lung, atât la Smøla, cât și în alte părți.